SZJA-bevallási tervezet elfogadása március 15. után

2024-03-13

Az osztrák adóvisszatérítés ügyintézéséhez szükséges a magyar jövedelmigazolás (E9/ EWR igazolás), amit a NAV az adóbevallás benyújtása vagy az adóbevallás-tervezet elfogadását követően tud kiállítani.


Kinek szükséges adóbevallási tervezet elfogadása vagy adóbevallás leadása Magyarországon?

  • Ha az Ausztriában dolgozó személynek volt Magyarországon is jövedelme az adott évben.
  • Családi adókedvezmények (pl. egyedül kereső adókedvezmény) igénylése esetén a házas- vagy élettársnak is, ha volt Magyarországon jövedelme.
Fontos!
Ha nem rendelkezett az adott évben Magyarországon jövedelemmel, akkor nem szükséges adóbevallást benyújtania vagy elfogadnia adóbevallás tervezetét.

Mikor szükséges az adóbevallás benyújtása?

  • amennyiben volt munkabérből származó jövedelme
  • munkanélküli ellátásban részesült az adóévben
  • CSED vagy GYED ellátásban részesült
  • volt ingatlan-eladásból származó adóköteles jövedelme
  • egyéni/társas vállalkozásból származó jövedelemmel rendelkezett
  • tőkejövedelem esetén

Milyen formában tudja bevallani jövedelmét a NAV felé?

  • adóbevallás elkészítése, amelynek határideje május 21.
  • NAV által elkészített adóbevallási tervezet elfogadása

A legegyszerűbb módja adóbevallása elkészítésének, ha március 15. után elfogadja a NAV által készített adóbevallási tervezetet.

Hol tudja az adóbevallási tervezetét megtekinteni?

Amennyiben rendelkezik Ügyfélkapuval (KAÜ-azonosításon keresztül) az e-szja oldalán keresztül (https://eszja.nav.gov.hu/)

Amennyiben nem rendelkezik Ügyfélkapuval 2024. március 18-ig kérheti a papíralapú tervezet postázását a NAV-nál nyilvántartott címére. Ezt születési dátuma, adóazonosítójele és e-mail címe megadásával teheti meg a NAV oldalán keresztül. (https://nav.gov.hu/eszja)

Fontos!
Csak abban az esetben kérheti a tervezet kipostázását, ha nem rendelkezik Ügyfélkapuval!

Hogyan tudja elfogadni a tervezetet?

Az e-szja oldalon belépve tudja elfogadni a tervezetet. Abban az esetben, ha év közben a munkaadó vagy kifizető nem vett figyelembe adókedvezményt, amelyre jogosult lenne, módosítani tudja a tervezetet és benyújthatja azt az oldalon

Amennyiben nem rendelkezik Ügyfélkapuval, úgy a postán kiküldött tervezet aláírásával tudja elfogadni az adóbevallás tervezetét vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.

Kérjük azokat az ügyfeleinket, akik megbíztak bennünket az E9-es igazolásuk kikérésével – amennyiben ők vagy házas-, illetve élettársuk rendelkeztek magyarországi jövedelemmel –, hogy az adóbevallási tervezetüket az e-szja felületen (https://eszja.nav.gov.hu/) március 15. után fogadják el, és erről irodánkat egy rövid emailben tájékoztassák!

Irodánk munkatársai csak ezt követően tudják kikérni az E9-es jövedelemigazolásukat a NAV-tól.