Összeült az osztrák kormány- egyik első törvényük lenne a külföldi munkavállalók családi pótlékjának megrövidítése

2018.01.05.

A családtámogatási rendszer átalakítása, a külföldre kifizetett több tízmillió eurós kiadások lefaragása az új osztrák kormány, az ÖVP-FPÖ páros egyik első döntése. Ha a tervezet átmegy, az csaknem negyvenezer magyar gyereket is érint – ennyinek a szülei dolgoznak Ausztriába bejelentve, és fizetik ott a járulékokat.

A Der Standard és a Kurier cikkei szerint a Sebastian Kurz vezette kormány azt tervezi, hogy újfajta módszerrel számítják ki a más uniós vagy EGT-tagállamban élő gyerekekre járó családi pótlékot. A Der Standard szerint 2016-ban 132 000 gyerek után 273 millió eurót fizetett ki az osztrák állam ilyen jogcímen, és a kormány most 114 milliót szeretne megspórolni az intézkedéssel (ez a 2016-os kifizetések több mint 40 százalékát jelenti). Az új kormány családügyi minisztere, az ÖVP-s Juliana Bogner-Strauß már korábban beszélt arról, hogy nem fenntartható, hogy olyan országokban is ugyanannyi pénz járjon az osztrák államtól egy gyerek után, mint Ausztriában, ahol az osztráknál jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek.

234-638-514.jpg

A Kurier által közölt térképből az is látható, hogy az intézkedésnek Magyarország lesz a legnagyobb vesztese: a 273 millióból 80 millió ide érkezett 2016-ban. Igaz, a szlovákok szorosan mögöttünk vannak (63 millió euró), aztán a lengyelek és a románok jönnek 38 és 32 millióval. Ha az arányszámokat a magyar kifizetésekre fordítjuk, akkor a 80 milliónyi ide érkező euróból 32-33 milliót (forintra átszámolva valamivel több mint tízmilliárdot) spórolna meg Bécs.

Ausztria egyébként évi 4,4 milliárd eurót költ családi pótlékra. A Kurier cikke szerint az új indexálással főleg a magyarok, a lengyelek, a románok és a szlovákok járnak rosszul – és példaként fel is sorolják, hogy nálunk 39, a lengyeleknél 28, a szlovákoknál 24, a románoknál 20 euróra jön ki a családi pótlék havi összege.

Az osztrák lap egyébként már a cikk bevezetőjében arról ír, hogy az intézkedés várhatóan erős ellenállásba ütközik Magyarországon. És, bár ezt nem írják, a dolog pikantériája, hogy mindezt egy olyan kormány fogadná el, amelynek mindkét pártja Orbán Viktor erős szövetségesének tűnik – legalábbis a menekültpolitikában elfoglalt álláspont miatt.

Forrás: Index.hu

Nyomtat Email

< Vissza a hírekhez

Telefon: +36 70 211 60 69

Rólunk

Célkitűzésünk, hogy az Ausztriában dolgozó, magyar honfitársaink adóvisszatérítéssel, családi pótlékkal és gyes igényléssel, valamit szociális ellátással és pénzügyekkel kapcsolatos ügyeit átláthatóvá és érthetővé tegyük. Továbbá célunk, hogy ezeket az ügyeket a legegyszerűbb úton és a leggyorsabban bonyolíthassa mindenki irodánkon keresztül. Hivatásunk, hogy az Ausztriában Dolgozó Magyarok támogatásunkkal az összes anyagi előnyt ki tudják használni, melyek megilletik Őket!

Elérhetőségek