Családi pótlék igénylés elvált szülőknek

2022-12-07

Tekintettel a családi támogatások rendszerét szabályozó európai uniós koordinációs rendelet 2010. május 1-től érvényes változásaira már elvált vagy külön élő szülők esetében is lehetséges a juttatás igénylése.

Bővebben ide kattintva olvashat a családi pótlék igénylés menetéről.


Melyik szülőnek jár ilyen esetben?

Elvált vagy külön élő szülők esetében az ausztriai családi pótlékra az a szülő jogosult, aki a gyermekkel közös háztartásban él, független a gyerektartás fizetésétől vagy hogy melyik szülő rendelkezik Ausztriában munkaviszonnyal.

Gyakori példa: Ha a gyermeket az édesanya neveli, de csak a vérszerinti apukának van Ausztriában munkaviszonya, a gyermek édesanyja akkor is jogosult az ausztriai családi pótlékra, sőt mivel neki van a gyermekkel közös lakcíme azt csak ő igényelheti meg.

Fontos!
Amennyiben a gyermekkel együtt élő szülő újraházasodott, úgy elveszti a külön élő szülő jogán a családi pótlék igénylés jogát. Ez esetben csupán a házasság időpontjáig lehet igényelni.

Milyen adatok-dokumentumok szükségesek a külön élő szülőtől?

Amennyiben a gyermekkel együtt élő szülő igényli az ausztriai családi pótlékot, úgy csupán a gyermekelhelyezési-válási papírokra van szükség.

Amennyiben a gyermekkel együtt élő szülő a külön élő szülő jogán igényli (Pl.: édesapa dolgozik kint és itthon élő anyuka igényli), úgy a kinti munkavállaló E-card száma elengedhetetlen, ugyanis ez alapján tudja a Finanzamt a jogosultság tényét megállapítani. Ezt sajnos adatvédelmi okokból kifolyólag csupán a kint dolgozó szülő tudja megválaszolni.


Miért érdeke a külön élő szülőnek is az igénylés?

A családi pótlék ugyan a gyermekkel közösen élő szülőnek jár, azonban a gyermekek után járó adókedvezményt (Familienbonus Plus) a kint dolgozó szülő tudja igénybe venni. Ez gyerekenként éves szinten 2022-től már 2000 € is lehet.


Mennyi a szolgáltatás díja? Hogyan lehet igénybe venni?

Nekünk nincsenek rejtett díjaink, nem vonunk le magas jutalékokat utólag, fix díjért dolgozunk, az ügyintézés nálunk a kifizetésig tart. Az ügyintézés menetéről és bővebben rólunk ide kattintva olvashat. Árainkat ide kattintva találja. Több év vagy szolgáltatás igénybevétele esetén kedvezményt biztosítunk!

A szolgáltatás igénybevételéhez vagy tájékoztatásért regisztráljon online vagy keresse munkatársainkat!