Familienbonus Plus

2022-11-29

Mi a Familienbonus Plus és mekkora összegben jár?

A Familienbonus Plus egy olyan adókedvezmény, amely közvetlenül csökkenti az adóterhet. 2019-től a Familienbonus Plus pótolja a Kinderfreibetrag és a Kinderbetreuungskosten adólevonási jogát.

2022-es évtől 500 €-val, 18 év felett pedig 150 €-val nőtt a Familienbonus Plus éves összege. Így most havonta 166,6 €, évente 2.000 € jár minden 18 év alatti gyermek után. 18 év feletti gyermek esetén ez havonta 54 €-t, évente 650 €-t jelent, minden olyan gyermek után, akik osztrák családi pótlékra jogosultak, feltéve, hogy a szülő minimum ilyen mértékű adóbefizetéssel rendelkezik Ausztriában.

2019-2021 években a Familienbonus Plus összege 1500 €, illetve 18 év alatt 500 € volt, szintén kizárólag a befizetett adó terhére.


Ki tudja igénybe venni?

A Familienbonus Plus igénybe vételéhez az adott időszakra legalább egy gyermek után már kifizetett családi pótlék szükséges.


Mennyi a felső kifizetési határ?

A jövedelemtől és a befizetett adótól függ az igényelhető összeg. A 18 év alatti gyereknél 2000 € a felső határ, 18 év feletti gyerekek esetében pedig 650 € a plafon. Példaként: aki az adott adóévben legalább 4000 € személyi jövedelemadót fizetett és két, 18 év alatti gyereke van az a teljes 4000 € összeget visszakaphatja. Amennyiben ennél kevesebb adót fizetett be, úgy a befizetett adó mértékéig kaphat visszatérítést.


Miért szűnt meg a családi adókedvezmény (Kinderfreibetrag), ill. a gyermekgondozási költség (Kinderbetreuungskosten) leírhatósága?

Az adórendszer átláthatóbbá tétele és leegyszerűsítése miatt.


Mekkora keresettől jár a Familienbonus Plus?

Már az alacsonyabb jövedelem esetén is igényelhető, ha van befizetett adó, de teljes mértékben egy 18 év alatti gyermek esetén évi nettó 20000 € kereset felett lehet kihasználni.

Amennyiben nem biztos benne, hogy jár-e önnek, Adóvisszatérítés előkalkulációnk keretében ingyenesen tájékoztatjuk milyen adókedvezményeket tud igénybe venni osztrák adóvisszatérítésében.


Hogyan igényelhető meg a Familienbonus Plus?

Ha az éves jövedelemadó bevallásán keresztül szeretné igénybe venni és egy összegben megkapni, akkor az L1 és L1k formanyomtatványok kitöltésével vagy a Finanzonline felületen történő benyújtás után teheti meg, így az összeg az adott adóév lezártával a következő évben fog megérkezni.

Amennyiben a munkaadón keresztül, a fizetésével együtt szeretné kérnu, akkor havi adócsökkentés jár, tehát nő a nettó keresete, ehhez az E30-as nyomtatványt kell kitölteni és a munkaadónál leadni.

Fontos!
Nem javasoljuk a Familienbonus Plus év közbeni igénybevételét (ezt az E30-as nyomtatvánnyal lehet megtenni), mivel előfordulhat, hogy év közben nem a megfelelő összeget veszik figyelembe, így a következő évben leadott adóvisszatérítésnél visszafizettethetik az így „jogtalanul” igénybe vett összeget.

Hogy oszlik meg a Familienbonus Plus a házastársak/szülők között?

Két lehetőség van: egy kereső igényli meg a szülők közül és a teljes, maximum 1500-2000 € összeg jár (a gyermek 18 éves kora után max. 500-650 €), VAGY megoszlik fele-fele arányban a két partner közt.


Külföldön élő gyermekek után is jár a Familienbonus Plus?

Amennyiben már kifizették az adott időszakra vonatkozó osztrák családi pótlékot a gyermek után, úgy igénybe lehet venni.


Mit tud igényelni az a szülő, akinek nincsen adóbefizetése (pl.: részmunkaidős bejelentésnél)?

Sajnos ebben az esetben nincsen lehetőség a Familienbonus Plus igénylésére. Jogosult lehet azonban adóbefizetéstől függetlenül a Többgyermekes (Mehrkindzuschlag) vagy Egyedülkereső és Egyedülnevelő (Alleinverdiener-Alleinerzieherabsetzbetrag) adókedvezményekre és a Kinderfreibetrag-ra, ugyanis ezek nem függenek a befizetett adó mértékétől.


Külön élő szülők esetén is jár a Familienbonus Plus?

Igen, ebben az esetben járhat az adókedvezmény a tartásdíjfizető szülőnek, a családi pótlékra jogosult szülőnek, vagy igénybe vehetik fele-fele megosztásban is. Tartásdíj fizetés esetén igazolni kell a külföldön meghatározott tartásdíj összegét és a kifizetés tényét. A külön élő szülők adóvisszatérítési lehetőségeiről bővebben Itt olvashat.