Újdonságok 2017-es évben- adó, családi pótlék gyes!!!!!

2018.01.05.

Legfontosabb változások 2017 évben- összefoglaló


Kérvénymentes adóvisszatérítés 2017-től

A Finanzamt 2017 második felétől bevezette bizonyos esetekben a kérvénymentes adóvisszatérítést, ami azt jelenti, hogy ha valaki nem adja le az adóvisszatérítéshez szükséges nyomtatványokat és online sem intézi a kérelem leadását, akkor a következő feltételek megléte esetén automatikusan dolgozzák fel az adóvisszatérítését:

• az adóévet követő év június végéig nem ad le adóbevallást
• az adóaktából az derül ki, hogy csak jövedelemadókötelezett bevétellel rendelkezett az adózó
• az automatikus feldolgozás jóváírást eredményez az adózónak
• az adóaktából nem derül ki, hogy adókedvezményeket tud az adózó igénybe venni


Ha a fenti feltételek adottak, úgy az év második felében értesítést küld az adóhivatal arról, hogy kérelemmentes adóvisszatérítés történik és kérik az adatok egyeztetését, bankadatok pontosítását. Amennyiben az adózó nem reagál a levélre, a Finanzamt a rendelkezésre álló adatok alapján elszámolja a jóváírást és kiutalja az adózó által korábban megadott számlaszámra.

Mik a hátrányai a "kérvénymentes adóvisszatérítésnek"?

• nem érvényesítik az esetleges adókedvezményeket
• sokan abba a hibába eshetnek, hogy azt hiszik csak ennyi jár vissza és nem adnak le adóvisszatérítést az adott évre


Mit lehet tenni ha megtörtént az automatikus feldolgozás, de szeretnénk adókedvezményeket érvényesíteni?

• ebben az esetben 5 éven belül lehet leadni egy új adóvisszatérítési kérelmet, amely "felülírja" az automatikus bevallást, így a korábban elszámolt jóváíráson felül további adóvisszatérítést kaphat az adózó

Változások a családi pótlékban


Családi pótlék külön élő, elvált szülők esetében:

Fontos változás 2017 évben, hogy a korábbi joggyakorlattal ellentétben az az Ausztriában dolgozó szülő, aki nem él gyermekével közös háztartásban a fizetett tartásdíj mértékétől függetlenül nem jogosult a családi pótlékra.
2017-től csak a gyermekkel egy háztartásban élő szülő jogosult az osztrák családi pótlékra akkor is ha ő maga nem, csak a másik szülő dolgozik Ausztriában

Pl. : ha az apa dolgozik Ausztriában és mondjuk 250 €-t (kb. 78.000 Ft) fizet egy gyermek után aki nem vele él, hanem az édesanyával akkor is az anya lesz jogosult a családi pótlékra az apa jogviszonya alapján.
(korábban ha az apa az osztrák családi pótléknál magasabb összeget fizetett, akkor jogosult volt a családi pótlékra, ha kevesebbet fizetett akkor szintén a gyermek édesanyja kapta meg az ellátást)


Fontos változás: nő a családi pótlék összege

2018 január 1.-től ismét nő a családi pótlék összege 1,9 %-kal

Ez azt jelenti, hogy pl. a gyermek 3 éves koráig 114 € + 58,40 €, míg egy 19 éves kortól 165,10 € + 58,40 € lesz a családi ellátás összege.

Részletek

Megújult a gyes igénylés rendszere 2017 március 1.-től

részletekért katt ide!

Nyomtat Email

< Vissza a hírekhez

Telefon: +36 70 211 60 69

Rólunk

Célkitűzésünk, hogy az Ausztriában dolgozó, magyar honfitársaink adóvisszatérítéssel, családi pótlékkal és gyes igényléssel, valamit szociális ellátással és pénzügyekkel kapcsolatos ügyeit átláthatóvá és érthetővé tegyük. Továbbá célunk, hogy ezeket az ügyeket a legegyszerűbb úton és a leggyorsabban bonyolíthassa mindenki irodánkon keresztül. Hivatásunk, hogy az Ausztriában Dolgozó Magyarok támogatásunkkal az összes anyagi előnyt ki tudják használni, melyek megilletik Őket!

Elérhetőségek