"Havonta akár € 100 is a zsebében maradhat az átlag magyar munkavállalónak!"

2014.12.16.

iStock_000014082033XLarge_resize.jpgLegalábbis miután 2016 januárjától az osztrák kormány bevezeti nagyszabású adócsökkentő illetve, fogalmazzunk inkább úgy, „adóátcsoportosító” gazdaságélénkítő adótörvényét. A reform lényege az lenne, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek (kb. évi 20.000 € alatt) több maradjon a zsebében, míg az osztrák gazdagoknak, különösképp az „euró-milliomosoknak”, illetve a „luxusnyugdíjasoknak” - nagyobb közterhekkel, illetve vadonatúj adónemekkel kell számolniuk.
A kormány első körben 5 milliárd eurós adókönnyítést tervez 2016-ban, majd lépcsőzetesen, további 2 milliárd eurós köztehercsökkentést 2019-ig. A konkrét számokat illetően még nincsen teljes egyetértés a koalíciós kormánypártok között.
A tervezett változások egyik mozgatórugója feltételezhetően az elmúlt években, főleg kelet- és közép Európából érkező többszázezres bevándorló tömeg, akiknek a szavazatai jelentősen befolyásolhatják az osztrák politikai elit összetételét a majdani 2018-as választásokon.

  !AJÁNLATOT KÉREK 2014 ÉVI ADÓVISSZATÉRÍTÉSRE!    

De, hogy tovább szépítsük a dolgot, nézzük mik az új gazdaságélénkítő politika hatásai a számok tükrében:

adoreform_resize.jpg

A koalíciós pártok ÖVP-SPÖ még nincsenek teljes egyetértésben egymással a vállalható adókönnyítés, illetve az így keletkező „adóhiány-lyuk” betömését illetően, de a sarokadatok az alábbiak szerint alakulnak:

Szinte biztosan könyvelhető, hogy a € 11.000 feletti első adókulcsot (ami a legtöbb magyar munkavállalót érinti) 36,5 %-ról 25%-ra fogják csökkenteni!
Ez azt jelenti, hogy pl. ha valaki eddig évente € 21.000 adóköteles jövedelemmel rendelkezett (ez havi € 1.239 nettónak felel meg 14 havi bér esetében) eddig € 3.650 adót fizetett be éves szinten az állami kasszába, míg az új rendelkezéssel ez az összeg csak € 2.500, vagyis € 1.150 -t spórolt meg ez által éves szinten, vagyis havonta átlag € 100 marad a zsebében. Mondhatjuk, hogy egy átlagos család a hónap minden hétvégéjén megajándékozhatja magát egy ebéddel egy középkategóriás étteremben. És lássuk be, ez azért Magyarországon még mindig luxusnak számít, sajnos.

Szóval nem hangzik olyan rosszul ez az adótörvény! Örülnénk, ha már 2015 januárjától bevezetnék. Sajnos ennek elsősorban államháztartási akadályai vannak, amit még az adóreformot kezdeményező politikusoknak is be kellett látniuk.
Először is valahonnan elő kell teremteni azt az 5 milliárd eurót, amiből az adócsökkentő programot majd finanszírozni tudják.
A hiányzó milliárdokat több forrásból tervezik pótolni. Az egyik legjelentősebb ellenfinanszírozási forrás az osztrák közmédiában csak „milliomosadónak” nevezett vagyonadó, amely az osztrák felső tízezer egymillió feletti vagyonának megadóztatását jelentené és ezáltal kb. 2 milliárd euró bevételt jelentene.
Az adóreform ellenfinanszírozási eszközei lennének továbbá az örökösödési – és ajándékozási adó kiterjesztése, valamint az adócsalások elleni küzdelem által megspórolni tervezett milliárdok.
A fennmaradó hiányt, kb. 1-2 milliárd az adókivételek megszüntetésével, támogatásokkal, illetve „önfinanszírozásból” kompenzálnák.
A törvény végleges formájában valószínűleg csak jövő év második felére fog papírra kerülni, hogy a 2016-os adóévet már a terhek csökkentésével tudják kezdeni az ausztriai munkavállalók.

Nyomtat Email

< Vissza a hírekhez

Telefon: +36 70 211 60 69

Rólunk

Célkitűzésünk, hogy az Ausztriában dolgozó, magyar honfitársaink adóvisszatérítéssel, családi pótlékkal és gyes igényléssel, valamit szociális ellátással és pénzügyekkel kapcsolatos ügyeit átláthatóvá és érthetővé tegyük. Továbbá célunk, hogy ezeket az ügyeket a legegyszerűbb úton és a leggyorsabban bonyolíthassa mindenki irodánkon keresztül. Hivatásunk, hogy az Ausztriában Dolgozó Magyarok támogatásunkkal az összes anyagi előnyt ki tudják használni, melyek megilletik Őket!

Elérhetőségek