SZJA-bevallási tervezet elfogadása március 15. után

2024-03-13
Az osztrák adóvisszatérítés ügyintézéséhez szükséges a magyar jövedelmigazolás (E9/ EWR igazolás), amit a NAV az adóbevallás benyújtása vagy az adóbevallás-tervezet elfogadását követően tud kiállítani.
A legegyszerűbb módja adóbevallása elkészítésének, ha március 15. után elfogadja a NAV által készített adóbevallási tervezetet.

Ismét rekordot döntött a magyar és a külföldi munkavállalók száma Ausztriában

2023-08-12
Júniusban több rekord is megdőlt az osztrák munkaerőpiacon. Egyrészt soha ennyi magyar munkavállaló nem dolgozott nyugati szomszédainknál, másrészt a külföldi munkavállalók, tehát a nem osztrák állampolgárok száma átlépte az 1 milliós számot!

Finanzonline error

2023-07-30
Napok óta nem működik az osztrák adóhivatal, a Finanzamt ügyfélportálja. Nem lehet adóvisszatérítéseket és a hiánypótlálsokat sem benyújtani a Finanzonline rendszeren keresztül.

Március 1-től nem lehet Ágfalva felé Ausztriába ingázni

2023-02-21
Március 1-jétől már nem lesz érdemes a Magyarországról Ausztriába ingázó helyieknek az Ágfalvánál lévő határátkelőn keresztül megközelíteniük bécsújhelyi vagy nagymartoni munkahelyüket. Az Ágfalvával szemközti kis település, Schattendorf (Somfalva) polgármestere ugyanis megtalálta a megoldást, amivel jelentősen lecsökkentheti az ott lakók életét kifejezetten megkeserítő átmenőforgalmat.

Ingázok figyelem! Sokat bukhat, aki nem jó matekból!

2023-02-05
Jelentős összegeket bukhatnak 2022-es adóvisszatérítésük kitöltésekor az Ausztriába ingázók.
Bonyolulttá tette a a Pendlerpauschale és a Pendlereuro számítási metódusát a 2022 május-2023 június időszakra vonatkozó kiegészítő támogatást biztosító adókedvezmény.
Így mindkét évben az adóvisszatérítés elkészítése fokozott figyelmet és nem kevés és matematikai készséget igényel.

Februártól új jegy- és bérlettípusok jönnek az Ausztriába ingázóknak

2023-02-02
Jön a START Regio Ausztria.
Változnak a vasúti menetjegyek Ausztriába, a kishatárforgalomban február 1-től - közölte honlapján a MÁV. Az eddigi EuroRegió kedvezményeket START Regio kedvezmény néven lehet megváltani, a START Regio AT menetjegy február 1-től megvásárolható a pénztárakban és az Elvira felületén.

Sorompó kerülhet az ágfalvi határátkelőhöz

2023-01-19
A somfalvi polgármester korlátozni akarja az Ágfalva és Schattendorf közötti ingázást, mert annak ellenére zavarónak találja a forgalmat, hogy már évek óta korlátozva van a határátkelés az ingázási napszakokban, a hajnali, valamint a délutáni órákban.
Kérdés, hogy a határátkelés akadályozása jogszerű-e az osztrák település részéről.

Hol olcsóbb a karácsonyi bevásárlás?

2023-01-03
A Telex újságírói Ismét kísérletet tettek, immár 410 forintos euróárfolyamon, hogy összehasonlítsák egy átlagos magyar bevásárlás árait az osztrák üzletek áraival.
Előbb Mosonmagyaróváron, egy órával később Kittsee-ben (Köpcsényben) tesztelték az újságírók ugyanazt azt üzletláncot.

Mennyi magyar dolgozik valójában Ausztriában?

2022-12-08
Jóval több magyar dolgozik Ausztriában, mint gondolnánk.

Adathalász E-mailek a Finanzamt nevében

2022-12-05
Figyelem!
Adathalász E-mailek a Finanzamt nevében!

Megkezdődött az indexált adókedvezmények kifizetése

2022-11-24
Megkezdte a Finanzamt a 2019-2021 között indexált adókedvezmények kifizetését.

Itt az osztrák rezsicsökkentés

2022-09-09
Az emelkedő energiaköltségeket már az osztrák háztartások sem bírják támogatás nélkül.

Rekord számú magyar dolgozik Ausztriában

2022-08-12
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.

„Ingázótámogatás" az Ausztriában dolgozó magyaroknak

2022-07-16
2022 május 1-jétől kiegészítő támogatást kapnak az ingázók, melyet a Pendlerpauschale-val (ingázóátalány) kapnak meg, ha rendelkeznek elegendő befizetett adóval.

Rendkívüli támogatások az Ausztriában dolgozóknak

2022-06-22
Hatalmas „költségtámogatási” programot jelentett be az osztrák kormány az elmúlt héten.

A 28 milliárd eurós program keretében nem csak az osztrák lakosságot, de az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalókat is komoly összeggel támogatják a növekvő infláció elleni küzdelem jegyében.

Családi pótlék INDEXÁLÁS-TÖRÖLVE

2022-06-16
Ma délelőtt meghozta döntését az Európai Unió Bírósága a jogsértő osztrák rendelettel kapcsolatban.

500 Euró Kurzarbeit Bonus Ausztriában a munkavállalóknak

2021-12-17
A Covid-helyzet súlyosságára való tekintettel újabb kárenyhítő intézkedésben állapodott meg a kormány a szociális együttműködő partnerekkel. Továbbra is folyósítják a Kurzarbeit keretén belül igénybe vehető támogatásokat.
Az intézkedés célja, hogy leegyszerűsítse a munkaadóknak a Kurzarbeit segély visszamenőleges és jövőbeni megigénylését, valamint, hogy biztosítsák a munkahelyeket a „Lockdown” után és segítsék az újraindulást.